Meesters langs de Leie

Sint-Martens-Latem © Toerisme Leiestreek vzw (2)
Begin 20ste eeuw zijn de kunstenaars uitgekeken op het drukke stadsleven. Hun zoektocht naar een alternatief leidt hen langs de oevers van de Leie, waar zij het symbolisme, impressionisme en expressionisme tot bloei brengen.

Honderd jaar later zijn de dorpen langs de Gouden Rivier nog steeds oases van groen en rust. De kunstenaarshuizen, ateliers en musea bezoeken doe je dan ook op de prettigste manier: tijdens een wandeling, fietstocht of bootvaart.

Ontdek deze Vlaamse Meesters op hun plek

Atelier Martin Wallaert

Het huis van deze schilder – de laatste nog levende vertegenwoordiger van de Latemse School – is een schatkamer vol werken van iconische kunstenaars. Dit bezoek is dan ook een ideale kennismaking met deze intrigerende kunststroming.

Tip
Zin in een culinaire ervaring met dezelfde sfeer? In restaurant De Karper hangt werk van Martin Wallaert aan de muur. 

Museum Gevaert Minne

Hier sta je – letterlijk – oog in oog met een hoogtepunt uit de klassieke Latemse periode: De papeter van Gustave van de Woestyne.

Tip

Verslingerd aan de fiets? Dit museum is een etappe langs de Leiestreek Fietsroute, die door de hele Leiestreek slingert. Je komt ook voorbij het museum Dhondt-Dhaenens, het museum Gust De Smet en de Sint-Martinuskerk in Sint-Martens-Latem. Daar kan je onder andere naast werk van Van de Woestyne een houtskooltekening bewonderen van Albert Servaes.

Over Albert Servaes gesproken: het oude woonhuis-atelier van de kunstenaar is nu een hotel. Dat maakt Torenhof Deurle – waar enkele van zijn werken hangen – tot de ideale slaapplek op je fietsroute. 

Museum Gevaert-Minne Sint-Martens-Latem

Museum Gust De Smet

Je bezoekt dit bijzondere museum alsof de kunstenaar er zelf nog woont. Flaneer door de huiskamer, bezichtig de slaapkamer, wandel in het atelier en bewonder zijn topwerk: Dorpszonnetje.

Tip

Fan van wandelen? De Gust De Smet wandelroute loopt – hoe kan het ook anders – langs dit museum.

Krijg je honger van je wandeling? Restaurant Nenuphar in Afsnee serveert paling in 't groen met wandschilderingen van De Smet op de achtergrond. Op je voorgrond: een inspirerend uitzicht over de Leie.

Over de Gouden Rivier gesproken: de pittoreske oevers van de Leie vormden het favoriete decor van de kunstenaars. Met Gandante maak je een boottocht langs de mooiste plekken. 

Museum Gust De Smet Sint-Martens-Latem exterieur

Nog meer inspiratie voor een boeiend programma

De unieke beeldtaal van Roger Raveel

Roger Raveel is een van de belangrijkste naoorlogse Belgische kunstenaars. Een omvangrijke verzameling schilderijen, tekeningen en objecten van zijn hand kan je bewonderen in het Roger Raveel Museum. Ook het gebouw zelf – ontworpen door architect Stéphane Beel – is een bezoek meer dan waard.

Tip

Wil je de locaties ontdekken die een rol speelden in het werk van Raveel? Dat kan op de wandelroute die aan de kunstenaar is gewijd, en die jou langs prachtige plekjes natuur brengt. 

Roger Raveel Museum Machelen-aan-de-Leie © Toerisme Leiestreek vzw

Uitgebreide collectie schilders uit de Leiestreek: Mudel

Het Museum van Deinze en de Leiestreek bezit een indrukwekkende collectie, die gaat van Permeke over Minne en Van de Woestyne tot Raveel.

Van 28 september 2024 tot en met 26 januari 2025 zet Mudel een absolute topper in de kijker: "zonneschilder" Emile Claus, exponent van het luminisme. Deze expositie toont meer dan 100 werken van de kunstenaar – die 100 jaar geleden overleed - inclusief pareltjes uit het MSK en publieke en private collecties.

Graag nog meer Claus? Mudel organiseert een jaar lang initiatieven rond de belangrijkste impressionist van ons land.

Tip

Over zon gesproken: is die van de partij? Volg dan de Emile Claus fietsroute. De tocht voert jou – naast Mudel – ook langs villa Zonneschijn in Astene. Dit woonhuis, waar de kunstenaar woonde en werkte, is enkel toegankelijk tijdens tentoonstellingen.

Liever een korter parcours? De fietsroute Langs kunst in de Leiestreek brengt jou langs het Raveel Museum in Machelen, het Mudel in Deinze en het museum Dhondt-Dhaenens in Deurle. Deze trekpleisters organiseren samen de Biënnale van de Schilderkunst, van 30 juni tot en met 6 oktober 2024. 

Bietenoogst - www.artinflanders.be (c)Rik Klein Gotink

Beeldhouwwerk in Atelier José Vermeersch 

José Vermeersch brengt in zijn werk extremen samen. Zo wordt de popart van Duane Hanson, George Segal en Edward Kienholz geconfronteerd met de terracottalegers uit de graven van de Ch'in-dynastie. Zijn bijna manshoge sculpturen, laag na laag geconstrueerd met dunne lappen klei, getuigen van indrukwekkend vakmanschap.

Atelier José Vermeersch © Familie José Vermeersch

Verborgen Vlaamse Meesters op de kaart gezet