Meesters aan de zee

Copy of DSC_9288 © Visit Oostende

Is het de lucht? Het licht? Het eeuwige ruisen van de golven? Kunstenaars voelen zich altijd aangetrokken tot de zee. Ensor woonde zijn hele leven in Oostende. Paul Delvaux en Constant Permeke, die hun schildersloopbaan elders begonnen, strandden finaal in de contreien van de Vlaamse kust – om er vervolgens nooit meer weg te gaan.

Met deze Meestertocht stap je in hun voetsporen. Van musea over kunstenaarswoningen tot schilderachtige kerkjes: je rode draad is de blauwe zee. 

Ontdek deze Vlaamse Meesters op hun plek

Paul-Delvauxmuseum

Het werk van Paul Delvaux is een wereld vol mysterie. In het museum bewonder je zijn meesterwerk La Gare forestière, waarin twee meisjes uitkijken op een treinstation middenin een donker woud.

Tip

Zin in nog meer mysterie? Volg de Paul Delvauxwandeling, waarbij je het vissersdorpje Sint-Idesbald bekijkt door de ogen van de kunstenaar. Of ontdek de indrukwekkende fresco's die Delvaux schilderde voor het casino van Oostende tijdens de Kursaal Kunstroute.

De meester was goed bevriend met een andere schilder uit Sint-Idesbald, George Grard. De wandeling met de toepasselijke naam Uit vriendschap brengt een hommage aan de innige band tussen beide kunstenaars.

Smaakt de kennismaking met George Grard naar meer? Dan kom je aan je trekken in Abdij Ter Bogaerde, waar een hele zaal aan de kunstenaar is gewijd. Ook de negen monumentale beelden in de tuin zijn van zijn hand. 

La gare forestière van Paul Delvaux
Oostende_Kursaal-Kunstroute_(c)Steve Dinneweth 3

Permekemuseum

Op deze plek woonde en werkte Constant Permeke van 1929 tot zijn dood in 1952. De modernistische kunstenaar leverde de schetsen voor het ontwerp van dit landhuis, dat hij De Vier Winden doopte. Je bewondert er enkele parels uit zijn oeuvre, waaronder Boerin, Over Permeke en De sjees. 

Permekemuseum

Atelier Luc Peire (Knokke)

Dit atelier is een unieke halte in je Meestertocht. Je ontdekt hier de dynamische ruimtewerking en de lichtbundeling die het oeuvre van de kunstenaar typeren. Hoogtepunt van je bezoek is Environnement I, een werk dat het oneindig ruimtelijk verticalisme van de kunstenaar illustreert.

Atelier Luc Peire (header)

Onze-Lieve-Vrouwekerk (Nieuwpoort)

Deze kerk is de thuis van een bijzonder meesterwerk: Het Oordeel van Cambyses. De succesvolle barokschilder Vigor Boucquet, afkomstig uit het nabijgelegen Veurne, schilderde het werk in 1671. Vanop een reuzentrap bewonder je het schilderij steeds vanuit een andere gezichtshoek. Finaal sta je oog in oog met koning Cambyses.

Het Oordeel van Cambyses door Vigor Boucquet

Wie zee zegt, zegt James Ensor

2024 wordt een Ensorjaar grand cru. Dan is het precies 75 jaar geleden dat de Vlaamse vernieuwer, gamechanger, inspirator en grootmeester overleed. Het feest startte in december 2023 in zijn geboortestad Oostende, met een festival dat het ware gelaat toont van "de man achter de maskers".

Ontdek het volledige programma op www.ensor2024.be.

James Ensor leefde en werkte in Oostende. Na zijn dood in 1949 werd het onaangeroerde woonhuis, het James Ensorhuis. In het gloednieuwe belevingscentrum kom je echt thuis bij de kunstenaar. Je snuistert rond in zijn interieur en neust in zijn brieven en foto's. Kortom, het lijkt wel of de schilder elk moment de kamer kan binnenstappen.

Het huis van James Ensor is een etappe op de wandeling die naar de schilder is vernoemd. Dankzij de interactieve app wandel je samen met de kunstenaar langs diens favoriete plekken in Oostende.

Die tocht voert jou langs een indrukwekkend kunstwerk: een street art-exploot op het kunstenparcours The Crystal Ship. De multi-artiest SozyOne liet zich daarbij inspireren door de creatieve duizendpoot James Ensor.

Eindpunt van de James Ensorwandeling is zijn laatste rustplaats: de pittoreske Onze-Lieve-Vrouw Ter Duinenkerk, ook bekend als "het Ensorkerkje". De kerk is beschermd als dorpsgezicht, samen met de omgeving en het nabije vissershuisje uit 1822.  

The Intrige, 1890, collection KMSKA, photo: Hugo Maertens, public domain

Verborgen Vlaamse Meesters op de kaart gezet