Kunstenaarshuizen

Permekemuseum

Dat maakt Vlaamse Meesters op hun plek zo uniek: je bewondert de werken op de plek waar de kunstenaar ze gecreëerd heeft. Overal in Vlaanderen openen kunstenaarshuizen hun deuren voor jou.

Hier stap je binnen in de authentieke wereld van de meesters, met zorg bewaard door bewonderaars, familieleden of de lokale overheid. Proef de sfeer, bewonder de werken, verken de omgeving waarin inspiratie werd gesprokkeld.

De complete Meestertocht voert jou van west naar oost, van Knokke tot Genk. Al kan je uiteraard ook kiezen voor specifieke plekken. Jij hebt de sleutel, jij beslist. 

Ontdek deze Vlaamse Meesters op hun plek

Museumhuis Lucien De Gheus, Poperinge

Gebrandschilderde ramen, luchters en meubels, keramische vloertegels, faience – de beeldhouwer en keramist Lucien De Gheus was van vele markten thuis. Elk detail in deze woning werd door de kunstenaar ontworpen, en legt zo getuigenis af van zijn creatieve veelzijdigheid.

Tip
Doet Watou een belletje rinkelen? Het kunstenaarsdorp, waar elke zomer het gelijknamige kunstenfestival plaatsvindt, ligt op een steenworp. 

Museumhuis Lucien De Gheus

Paul Delvauxmuseum, Koksijde

Alleen al de ligging van dit museum maakt jouw bezoek de moeite waard: dichtbij het strand van Sint-Idesbald, in een negentiende-eeuws vissershuisje. Je vindt hier verschillende werken, deels door de schilder zelf geschonken. Hoogtepunten van je bezoek: de mysterieuze schilderijen La Gare forestière en Le Récitant.

Tip
Zin in nog meer Delvaux? Volg dan de Paul Delvaux-wandeling, en bekijk zijn woonplaats door de ogen van de kunstenaar.

Uiteraard is de grote surrealist ook buiten Koksijde te vinden. In Veurne ontdek je twee schilderijen in het belevingscentrum Vrij Vaderland. Na reservatie of op vooraf aangekondigde datums ben je ook welkom voor de Kursaal Kunstroute. Deze wandeling voert jou langs de fresco’s die Delvaux schilderde voor het casino.

La gare forestière van Paul Delvaux

Atelier Luc Peire

In dit atelier komen kunst en architectuur samen in een oase van inspiratie en rust. De expositieruimte, de tuin en het atelier vormen een indrukwekkend totaalconcept boordevol analogieën naar het werk van kunstenaar Luc Peire.

Tip
Waar vind je inspiratie voor kunst die zich typeert door licht en ruimtewerking? In het nabijgelegen Zwin. Een wandeling door het natuurreservaat is altijd een verfrissend idee.

Het Zwin © Westtoer APB - Jan D'hondt
Atelier Luc Peire

Permekemuseum, Jabbeke

Het familiehuis, schildersatelier en beeldhouwatelier van Constant Permeke is een pareltje. Het modernistische landhuis is ontworpen door architect Pierre Vandervoort, in nauw overleg met de kunstenaar zelf. Binnen vind je de meesterwerken van Permeke, buiten deze van de natuur. Want rond het huis wordt een prachtige ecologische tuin aangelegd.

Tip
Constant Permeke woonde lange tijd in Oostende. Heel toepasselijk heeft Mu.ZEE – het plaatselijke museum voor moderne en hedendaagse Belgische kunst – veel werken van de meester in de vaste collectie. Beslist een ommetje waard.

Waarom verhuisde Permeke van Oostende naar Jabbeke? Uit liefde voor de schoonheid van het landelijke leven. Het Permekepad is een 15 kilometer lange onderdompeling in het inspiratiebad van de kunstenaar.

Permekemuseum

Villa ter Ide, Machelen-aan-de-Leie

Dit is een bijzondere etappe in je Meestertocht. Het kunstenaarshuis doet immers dienst als woonst en atelier van Martin Wallaert, de enige nog levende schilder van de Latemse school. De woning is een waar museum, waarin de kunstenaar naast eigen werk ook zijn private collectie toont. Daarin zitten topstukken van onder meer Gustave en Léon De Smet, Frits Van den Berghe en Constant Permeke.

Villa ter Ide – Atelier Martin Wallaert

Museum Gevaert-Minne, Sint-Martens-Latem

Edgar Gevaert was van vele markten thuis. De ondernemerszoon uit Oudenaarde was ook schilder, dichter, schrijver en componist. Zijn atelier en woonhuis is vandaag een interessant museum, waar je werken bewondert van onder meer Xavier De Cock, Valerius de Saedeleer, George Minne, Albert Servaes, Léon en Gustave De Smet en Frits Van den Berghe.

Tip
Edgar Gevaert was gehuwd met Marie Minne, dochter van de beroemde beeldhouwer. Enkele fraaie werken van George Minne – waaronder De kleine reliekdrager en De dokwerker vind je in het museum Dhondt-Dhaenens in Sint-Martens-Latem.  

Alle grote namen uit het museum Gevaert-Minne vind je ook terug in Mudel, Museum van Deinze en van de Leiestreek. In de vaste collectie bewonder je werken van grote Latemse namen als Albert Saverys, Constant Permeke, George Minne, Gustave Van de Woestyne en Roger Raveel. In 2024 organiseert het museum een overzichtstentoonstelling van Emile Claus, de belangrijkste vertegenwoordiger van het impressionisme in ons land. 

VMOP_OVL_Deurle_Museum_Dhondt_Dhaenens_Toerische-beelden © Toerisme Oost-Vlaanderen

Gust De Smetmuseum, Sint-Martens-Latem

Dit kunstenaarshuis is een teletijdmachine. De woonkamer, het atelier en de slaapkamer liggen er nog helemaal bij zoals toen Gust De Smet er woonde. Aan de wanden hangen tientallen doeken en tekeningen van de grote expressionist. Het hoogtepunt: Dorpszonnetje, het portret van een jonge vrouw die jou met grote ogen aankijkt.

Tip
Gust De Smet haalde zijn inspiratie uit de omgeving. Ervaar zelf de magie van de prachtige Leiestreek: vaar de Gouden Rivier af per boot.

Werk van Gust De Smet vind je ook in het museum Dhondt-Dhaenens en in Mudel (Museum van Deinze en van de Leiestreek). Een bezoek loont gegarandeerd de moeite. 

Gust De Smet Interieur

Felix Art & Ecomuseum, Drogenbos

Op deze hoeve werkte en woonde Felix De Boeck, kunstenaar en boer, boer en kunstenaar. Het kunstenaarshuis brengt een ode aan zijn vernieuwende oeuvre, dat van grote invloed was op de moderne schilderkunst in België. In de boomgaard – die vandaag deel uitmaakt van een biodiversiteitsproject – grazen twee koeien, net als in de tijd van De Boeck zelf.  

Tip
Werk van Felix De Boeck vind je ook in het Museum voor Abstracte Kunst in Jette. Dit museum – het eerste in België – ligt naast het huis dat René Magritte jarenlang bewoonde.

FeliX Art & Eco Museum

Huis van Oscar, Lier

In hartje Lier staat deze voormalige woning van Oscar Van Rompay. Hier tekende en schilderde de kunstenaar een omvangrijk oeuvre van landschappen, stadsgezichten, circustaferelen, portretten en stillevens. Een vijftigtal werken zijn tentoongesteld in dit 19de-eeuwse huis, dat nog is ingericht en bemeubeld zoals in de tijd van de schilder. De woning en de bijhorende tuin zijn erkend als erfgoed.

San Marco Plein - Oscar van Rompay
Huis van Oscar

Emile Van Dorenmuseum, Genk

"Genk is gemaakt om te schilderen" meende landschapschilder Emile Van Doren. Dat merk je aan het werk in dit museum, gevestigd in zijn voormalige villa Le Coin Perdu. Je treft hier de originele meubels aan, samen met siervoorwerpen en schilderijen in hun oorspronkelijke context.

Tip
Wil je de landschappen die Emile Van Doren op doek vastlegde ook in het echt bewonderen? Dat kan met een wandeling of fietstocht door de indrukwekkende Limburgse natuur.

Nog tijdens het leven van Emile Van Doren werd in Genk steenkool ontdekt. Op deze pagina lees je meer over het rijke mijnverleden van Limburg. 

C-Mine Genk © Stad Genk_24096394448_o
Emile Van Dorenmuseum

Verborgen Vlaamse Meesters op de kaart gezet