Sint-Pieterskerk

Reliekschrijn van de heilige Petronella

Sint-Pieterskerk in Rekem

Zie zeker de Sint-Pieterskerk in Rekem niet over het hoofd! Daar staat de reliekschrijn van de heilige Petronella. Haar schedel zou ons moeten beschermen, de schrijn vertelt een verhaal, en de kerk zorgt voor een moment van rust.

Sint-Pieterskerk

De nieuwe parochiekerk van Rekem werd in 1954-1957 gebouwd naar het ontwerp van de architecten Boxen en De Groodt als vervanging van de Sint-Pieterskerk in de Oude Stad. Het is een kruiskerk met een driebeukig schip, zes traveeën en een toren. Het gebouw werd opgetrokken in baksteen onder een leien zadeldak. Het interieur daarentegen is uit beton gemaakt. Pilasters scheiden de midden- en zijbeuken en zijn bekleed met zwarte natuursteen. De kunstenaars Charles Eyck (1897-1983) en Wildschut-Yperman ontwierpen de glas-in-loodramen in 1956. 

Reliekschrijn van de heilige Petronella
Reliekschrijn van de heilige Petronella

Reliekschrijn van de heilige Petronella

Het hoofd van de heilige Petronella kreeg rond 1500 een eiken reliekschrijn. In 1620 bracht ridder van Ophem het over van Dortmund naar Rekem. Een jaar later liet de Rekemse graaf Ernest d'Aspremont-Lynden er een ijzeren reliekkast voor maken. Op die kast staat: CAPUT SCTAE PETRONELLAE BEATI PETRI FILIAE, of ‘hoofd van de heilige Petronella, dochter van de gezegende Petrus’. Volgens een legende zou ze immers de dochter van Petrus zijn geweest, alhoewel ze vermoedelijk in de tweede of derde eeuw leefde. Ze werd onthoofd nadat ze door een afgewezen edelman als Christen werd verklikt. De schedel in de schrijn is textiel gewikkeld dat dateert uit 1886. Voor de achterwand werd een houten paneel van een sacristiekast gebruikt. Hier staat Petronella afgebeeld op een rode achtergrond. Ze houdt een boek en een palmtak in de hand. Haar groene gewaad accentueert haar rode puntschoenen en parelsnoeren ketting. Met haar vredige houding en serene blik stelt ze ons in alle kalmte tot rust.

Praktische informatie

Adres

Rekemerstraat 2
3621 Rekem
België
Bekijk routebeschrijving

Openingsuren

Toegankelijkheid

  • Makkelijk toegankelijk voor personen met een beperking.

Nuttig om te weten

  • Toegangsprijs: gratis

Andere sites in de buurt

Zicht op de Molenvijver van Joseph Coosemans (detail)
In het Emile Van Dorenmuseum in Genk kan je het werk 'Zicht op de Molenvijver' van Joseph Coosemans bekijken en enkele andere werken van Herman Richir.