Sint-Katelijnekerk

Pieter Valckx (1734-1783)

Preekstoel met de Heilige Familie die schuilt in de ruïnes van de tempel
Sint-Katelijnekerk in Mechelen (interieur)

Sint-Katelijnestraat 78, Mechelen

Zin in een imposant stukje houtsnijwerk? In de Sint-Katelijnekerk in Mechelen stijgt de  prachtige preekstoel van Pieter Valckx hoog boven je hoofd uit.

Preekstoel van Pieter Valck

Sint-Katelijnekerk

De veertiende-eeuwse Sint-Katelijnekerk is opgetrokken in gotische stijl. Ze heeft een bescheiden uitstraling. Die soberheid is aan haar ligging in de armere wijken van Mechelen te wijten. In de zestiende eeuw ontkwam de kerk niet aan de godsdienstoorlogen tussen de protestanten en de katholieken. Daardoor raakte het gebouw ernstig beschadigd. Tijdens de achttiende eeuw onderging de kerk een uitgebreide verbouwing.  De soberheid moest wijken voor een rijke aankleding. Aan het einde van de negentiende eeuw werd het gotische karakter in ere hersteld door de architecten Frans Baeckelmans en Philippe Van Boxmeer. De naam Sint-Katelijne ontleent de kerk aan de Heilige Catharina. Volgens de legende weigerde zij haar geloof af te zweren. Als straf daarvoor werd ze aan een rad vastgebonden en erna onthoofd. Bij de onthoofding bleek haar bloed melk te zijn. Die melk dreef de pest uit de stad.

Preekstoel met de Heilige Familie die schuilt in de ruïnes van de tempel - Pieter Valckx

Wanneer je de Sint-Katelijnekerk betreedt, springt de preekstoel van Pieter Valckx onmiddellijk in het oog. Het gigantische eikenhouten meubel werd vervaardigd in 1774 naar een ontwerp van zijn leermeester Theodoor Verhaegen. Het fijne houtsnijwerk beeldt de Heilige Familie uit die schuilt in de ruïnes van de tempel. Het stro van de hut waarin ze schuilen, lijkt haast echt. Christus zit op een wereldbol en houdt een kruis onder zijn arm. Maria en Jozef beschermen hem. Bovenaan vliegen engelen tussen het gebladerte en de wolken.

Praktische informatie

Adres

Sint-Katelijnestraat 78
2800 Mechelen
België
Bekijk routebeschrijving

Openingsuren

  • Van dinsdag tot zondag open van 13u tot 16u.

Toegankelijkheid

  • Makkelijk toegankelijk voor personen met een beperking.

Nuttig om te weten

  • Toegangsprijs: gratis

Andere sites in de buurt

Begijnhofkerk in Mechelen (interieur)
In de Begijnhofkerk in Mechelen kan je de barokke architectuur van Pieter Huyssens, Jacques Franckaert en Lucas Faydherbe bezichtigen.
De aanbidding der wijzen, Pieter Paul Rubens
In de Sint-Janskerk in Mechelen kan je 'De aanbidding der wijzen' door Peter Paul Rubens bezichtigen.