Begijnhofmuseum Beghina

Begijnhofmuseum Beghina in Tongeren
Sint-Anna-ten-Drieën

 

Aan het idyllische pleintje Onder de linde bevindt zich het Begijnhofmuseum Beghina. Haast je langzaam naar dit Unesco-werelderfgoed en ontdek er het eeuwenoude Sint-Catharinaschrijn.

Begijnhofmuseum Beghina

Het Sint-Catharinabegijnhof is één van dertien Vlaamse begijnhoven die beschermd zijn als Unesco-werelderfgoed. Aan het idyllische pleintje Onder de Linde bevindt zich het Begijnhofmuseum Beghina, ondergebracht in een begijnenwoning uit 1660. Je leert er de wereld van de begijnen kennen.

 

Beeld van Sint-Anna-ten-Drieën

Het eiken beeld van Sint-Anna-ten-Drieën (ca.1500-1520) werd vermoedelijk vervaardigd door een Maaslands atelier. Het beeldhouwwerk toont de Maagd Maria, het Christuskind en de Heilige Anna. Een trio dat verbonden is door familiale liefde. In het spoor van de populaire Mariadevotie, kende Anna, de moeder van Maria, vanaf de twaalfde eeuw een enorme verering. Het thema van Sint-Anna-ten-Drieën staat symbool voor de Onbevlekte Ontvangenis van de Heilige Maagd in de moederschoot. Dit thema wordt in de beeldende kunsten op verschillende manieren voorgesteld. In deze compositie leunt Maria tegen Anna aan en houdt het Christuskind in haar armen. De heilige Anna staat rechtop en kijkt met haar wijze blik op ons toe. Het houten beeldhouwwerk nodigt je uit tot verdere contemplatie over de spirituele betekenis van de Heilige Familie.

Sint-Catharinaschrijn

Het Sint-Catharinaschrijn bestaat uit zeven eikenhouten panelen met een zadeldak. De polychromie is deels verdwenen, net zoals de meeste relieken. In de bogen is telkens een heilige geschilderd. Langs de ene zijde gaat het om vrouwelijke heiligen: Ursula met twee maagden, Juliana met boek en monstrans, Barbara met palmtak en toren, Agnes met palmtak en lam, Catharina met rad en zwaard, Dorothea met bloemenmandje, Gertrudis als abdis met boek en knaagdieren en Lucia met het zwaard door de keel. Op de keerzijde treffen we Petrus met boek en sleutel, Maria, Jezus aan het kruis, Johannes de Evangelist, Servatius met sleutel en draak, Erasmus met windas, Nikolaas met een knaapje in een ton en Maternus als bisschop met een kerkmodel. De aanwezigheid van deze heiligen op het schrijn wijst erop dat het specifiek voor het begijnhof in Tongeren gemaakt werd.

 

Sint-Catharinaschrijn
Sint-Catharinaschrijn

Praktische informatie

Adres

Onder de Linde 12
3700 Tongeren
België
Bekijk routebeschrijving

Openingsuren

  • Van dinsdag tot zondag open van 14u tot 17u.
  • Gesloten in de eerste 2 weken van januari.

Toegankelijkheid

  • Moeilijk toegankelijk voor personen met een beperking.

Nuttig om te weten

  • Toegangsprijs: € 4,00 standaardtarief

Andere sites in de buurt