Skip to main content

De Hofkamer

Goden op de Olympusberg
Anoniem
Vlaamse Meesters in Situ Goden op de Olympusberg

De onbekende maker van deze plafondschildering uit 1772 was erg talentvol. Dankzij hem lijkt het alsof de antieke goden op hun Olympusberg boven de Antwerpse Hofkamer zweven. Om dat effect te bereiken, schilderde hij een feestelijke architectuur die aansluit bij de inrichting van de kamer, onder meer bij de vorm van de schoorsteenmantel in Carraramarmer. Dit is de grootste plafondschildering op doek in West-Europa! Recent is ze gerestaureerd.

De Hofkamer

De Hofkamer, een 18de-eeuws pronkgebouwtje, zit verstopt op de binnenplaats van herenhuis Den Wolsack in Antwerpen en werd recent gerestaureerd. Het blauwgroene kleurenpalet op de wanden, geaccentueerd met bronskleurig lijstwerk, is een verfijnde herinnering aan reddeloos verloren kunstwerken: de muurschilderingen op doek waarmee François-Adriaan Van den Bogaert in 1772 alle ruimtes bekleedde. De nieuwe verlichtingselementen verwijzen naar de indeling van de ramen, maar ook naar het effect van kaarslicht. Dat alles zorgt voor de wow-ervaring die je al op de drempel overspoelt.

Oude Beurs 27
Antwerpen
Te bezoeken van juni t.e.m. september op woensdag en vrijdag tussen 14u en 16u en elke eerste en laatste zaterdag van de maand tussen 14u en 16u.
Reserveren via reservaties@herita.be
Met de Pelgrimspas in het Pelgrimsboek: Gratis toegang, zonder pas 5 €
Deel van deze route: