Skip to main content

Rubens' Dispuut: een krachtig statement

Debat Vlaamse Meesters in Situ Sint-Pauluskerk
Debat Vlaamse Meesters in Situ Sint-Pauluskerk
€10,00

In 1609 creëerde P.P. Rubens, vlak na zijn terugkeer uit Italië, een opmerkelijk schilderwerk: “De realityt van den heilige sacramente”, ook vaak “Dispuut” genoemd. Een krachtig statement van de Katholieke kerk om haar visie omtrent de eucharistie te benadrukken in volle contrareformatie. Na veertig jaar politiek en religieus geweld ontstond dit werk in de luwte van het Twaalfjarig Bestand. Geen vrome aanbidding maar argumentatie, intellectuele discussie, opgestoken vingers, soms hevig meningsverschil.
Nog steeds roept het werk vele vragen op.

Prof. Em
. Hans Vlieghe zal een korte, kunsthistorische inleiding aanreiken bij dit werk van Peter Paul Rubens. Bisschop Johan Bonny en postmodern protestant Dick Wursten zullen in een kort bestek hierop antwoorden en van gedachten wisselen.

Deze boeiende ontmoeting vanuit drie invalshoeken start om 18u30, ingang langs de tuin naast de Sint-Paulusstraat 22. Inschrijving enkel per e-mail aan de organisatoren: sintpaulusvrienden@proximus.be (met vermelding van het aantal personen dat u inschrijft). U ontvangt daarna een bevestiging met de betalingsgegevens.