Skip to main content

Route Antwerpen

Vlaamse Meesters in Situ aan de stroom
Vlaamse Meesters in Situ Antwerpen

Langs de oevers van de Schelde, ligt Antwerpen, de bruisende Stad aan de Stroom. Volgens de volkslegende heeft de stad zijn naam te danken aan de dappere Brabo, die de reus Antigoon overwon. Die eiste een gigantisch hoge tol aan alle schippers op de rivier, en als ze niet wilden betalen, hakte hij hun hand af. Brabo versloeg Antigoon door zìjn hand af te hakken, en in de Schelde te gooien. Van dat ‘hand werpen’, werd ‘Antwerpen’ afgeleid.

Peter Paul Rubens, één van de invloedrijkste kunstenaars uit de zeventiende eeuw, had zijn thuis in de stad. Zijn Topstuk Het Dispuut der kerkvaders over het heilig Sacrament straalt in de Sint-Pauluskerk, in het hart van de stad. Het prachtige schilderij werd op het nippertje gered uit de brand in 1968, net zoals meer dan 50 andere schilderijen, en 200 beeldhouwwerken. De laatgotische kerk is zeker een bezoekje waard!

Op een kleine tien minuutjes wandelen van de kerk, ligt herenhuis Den Wolsack. Verscholen achter een groene stadstuin, bevindt zich de Hofkamer. De grootste plafondschildering op doek in Europa, heeft daar zijn plaats. Het is recent gerestaureerd, dus volledig in zijn oorspronkelijke glorie te bewonderen. Naast twee magnifieke Vlaamse Meesters in Situ heeft de levendige stad nog veel meer te bieden! De ideale plek voor een actieve en leerrijke dag!