Skip to main content

Route Maaseik - Bocholt

Vlaamse Meesters in Situ Limburg
Vlaamse Meesters in Situ Limburg

Bocholt werd voor het eerst vermeld in de twaalfde eeuw als Bucolt, wat Beukenbos betekent. Vandaag is het kleine dorpje nog steeds omringd door prachtige natuurgebieden, de perfecte omgeving voor een wandeling. Wandel ook eens binnen in de Sint-Laurentiuskerk, daar bevindt zich een zestiende-eeuws Vlaams Topstuk. Een indrukwekkend retabel met maar liefst 77 gesneden beeldjes!

Wist je trouwens dat de kerk van Bocholt in 1910 te klein werd, en dat ze dan maar gewoon de kerktoren verplaatst hebben? Met een snelheid van enkele centimeters per uur is hij in zijn geheel meer dan 9 meter verplaatst! Van daar komt hun toepasselijke bijnaam, de Torenkruiers.

Op een uurtje fietsen verder ligt, aan de linkeroever van de Maas, Maaseik. Nog steeds in een groene omgeving is het de perfecte plaats om tot rust te komen. Neem bij aankomst zeker een kijkje in de Sint-Catharinakerk, waar schitterend zilverwerk te zien is, en bezoek ineens de Sint-Lambertuskerk waar de Meester van Elsloo thuis is.

Ontdek de route Maaseik-Bocholt vrijblijvend op eigen houtje en op eigen tempo. Daarnaast kan je de sites bezoeken met de uitgestippelde Vlaamse Meesters in Situ fietsroute.