Onze-Lieve-Vrouwekerk

Antoon van Dyck (1599-1641)

Aanbidding der Herders en Christus aan het kruis.
Aanbidding der Herders door Anthony van Dyck

Onze-Lieve-Vrouwekerkplein, Dendermonde

Twee schilderijen van de geniale Antoon van Dyck op één plaats. Wie doet het de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Dendermonde na? Het ene schilderij werd speciaal door Van Dyck voor deze plek gemaakt. Het andere kwam later in de kerk terecht. Dendermonde is op deze manier een van de allerbeste plekken in Vlaanderen om Van Dyck te ontdekken.

Onze-Lieve-Vrouwekerk

De gotische Onze-Lieve-Vrouwekerk dateert hoofdzakelijk uit de jaren 1300-1400. Eind zeventiende eeuw kreeg ze er de barokke kapel van het Heilig Sacrament in de apsis bij. Door de vernielingen tijdens de Beeldenstorm in de zestiende eeuw bestaat het interieur vooral uit barokke elementen. De kerk is een echte schatkamer met vele schilderijen van Vlaamse meesters en liturgische objecten.

Aanbidding der Herders door Anthony van Dyck
Dendermonde Anthony van Dyck Christus aan het kruis

Aanbidding der Herders

Voor het altaar in het Onze-Lieve-Vrouwekoor bestelde de Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw in 1631 De aanbidding der Herders bij Antoon van Dyck. Het gaat om een intieme voorstelling van Maria die aan de herders het kind Jezus laat zien, vlak na zijn geboorte. Eén herder heeft een lam mee, een verwijzing naar Christus als het 'Lam Gods' dat de mensheid kwam verlossen. De compositie is vernuftig en het kleurenpalet virtuoos, met felle contrasten tussen donker en licht.

 

Christus aan het kruis

Aan de overzijde bevindt zich Van Dycks Christus aan het kruis, afkomstig uit het Kapucijnenklooster. Het hangt sinds 1816 in de kerk, omdat de regering van Lodewijk XVII na de Franse bezetting besloot om enkele gestolen kunstwerken terug te geven. Toen dit plaatsvond was het Kapucijnenklooster al afgeschaft, waardoor het werk werd overgeplaatst naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Typisch voor Van Dyck zijn de intens geëmotioneerde gezichten. Een broeder onderaan het kruis, met donker gewaad en spitse kap (of cappuccio in het Italiaans), herinnert ons nog aan het Kapucijnenklooster. Het schilderij zal in het najaar van 2024 ter plaatse in de Onze-Lieve-Vrouwekerk gerestaureerd worden.

Praktische informatie

Adres

Onze-Lieve-Vrouwekerkplein z/n
9200 Dendermonde
België
Bekijk routebeschrijving

Openingsuren

  • Van 1 april tot en met 31 mei op zaterdagen, zondagen en feestdagen open van 13u tot 17u.
  • Van 1 juni tot en met 30 september, van dinsdag tot zondag open van 13u tot 17u.

Toegankelijkheid

  • Makkelijk toegankelijk voor personen met een beperking.

Nuttig om te weten

  • Toegangsprijs: gratis

Andere sites in de buurt

Stoomtrein Dendermonde-Puurs
Bij Stoomtrein Dendermonde-Puurs kan je meerijden een stoomtrein waarvan het interieur werd ontworpen door Henry Van de Velde.
sacramentstoren van Hiëronymus Du Quesnoy De Oude
In de Sint-Martinuskerk in Aalst kan onder meer 'De heilige Rochus door Christus aangesteld tot patroon van de pestlijders' van Peter Paul Rubens bezichtigen
Kasteel van Bornem
Een bezoek aan de uitzonderlijke collectie van het Kasteel van Bornem geeft een beeld van het vroegere leven op en rond het kasteel.